dijous, 29 de gener del 2009

ESPANYA JA ÉS EN RECESSIÓ TÈCNICA OFICIAL

Foto: Miguel Ángel Fernández Ordóñez, Governador del Banc d'Espanya (EFE)

ESPANYA JA ÉS EN RECESSIÓ TÈCNICA

El Banc d’Espanya ha confirmat que Espanya ja es troba oficialment en “recessió”, perquè ja ha registrat dos trimestres consecutius d’això que en diuen “decreixement”.

Diu en Banc d’Espanya que el PIB (producte interior brut) espanyol va caure un 1’1 % l’últim trimestre de l’any 2008, respecte el trimestre anterior durant el qual ja havia caigut el 0’2 %.

També diu el Banc d’Espanya allò que gairebé tots sabem: que hi ha una caiguda forta de la “demanda interior”, és a dir, del consum i de la inversió, i ho xifra en un 2’4 %.

El Banc també diu que espera que la baixada dels tipus d’interès i de la inflació, així com les “mesures per frenar la crisi, i una eventual superació de les tensions financeres” serveixin per alleugerir la caiguda, encara que diuen que ho veu difícil, perquè reconeix que és difícil que es recuperi el consum, i a més, perquè el problema és mundial.

Fins ara, el Govern espanyol havia negat la crisi. Alguns Ministres com Solbes i Gorbacho sembla que no s’adonen del que passa o neguen l’evidència.

Sebastián diu que una part de la solució és comprar productes espanyols (i dic jo, per què no catalans?, posats a fer).

El PP està enfeinat amb els seus espionatges, i amb l’assignatura d’educació per la ciutadania.

I mols economistes i suposats experts financers han demostrat que els anàlisi fets des dels seus despatxos, fallen estrepitosament. Altres sembla que anaven bastant encertats i les dades els donen la raó (podeu veure les opinions del professor SANTIAGO NIÑO BECERRA, en aquest mateix “blog”, el dia 10 de Desembre de 2008).

Ara, la majoria d’aquests analistes i economistes ja coincideixen en que, lamentablement. 2009 i 2010 seran molt dolents, i després, ja veurem.

A curt i a mig termini, pel que veig pel meu treball, és segur l’augment de l’atur i l’empitjorament de l’economia de les famílies i les empreses en general. S’estan negociant Ero’s, hi ha acomiadaments, no renovacions de contractes temporals, i empreses que simplement no paguen els salaris, i això s’anirà traduint en aturats.

De moment, sembla que a Espanya gairebé només van bé els Bancs, o això diuen. Potser algun dia ens donaran la sorpresa i sabrem que tampoc això és veritat, i que només van bé les butxaques d’alguns banquers, directius i assessors.

Tot plegat, lamentable i molt “fotut” per la immensa majoria.