dimecres, 10 de desembre del 2008

DRETS HUMANS? NO HI HA DRET!


Avui s’acompleix el 60 aniversari de la Declaració Universal del Drets Humans.

Abans de res, us recomano, si no els teniu molt presents, que feu un cop d’ull a la Declaració Universal de Drets Humans, adoptada i proclamada per l’Assemblea General de les Nacions Unides en la Resolució 217 A (III), de 10 de desembre de 1948.

Trobareu la versió oficial catalana a www.unhchr.ch/udhr/lang/cln.htm i la versió castellana a www.unhchr.ch/udhr/lang/spn.htm

Crec que llegir aquesta Declaració és un bon exercici per a donar-nos dels seus incompliments.

Sabem que el nostre món és ple de llocs i situacions on es vulneren els drets humans més elementals, com són el dret a la vida, a la llibertat, a no ser discriminats, a menjar, a beure aigua, a la salut, a l’educació, a la dignitat, etc.

Aquestes violacions, lamentablement, ja es donen per suposades en països sotmesos a dictadures.

La falta de llibertat i justícia és pròpia de les dictadures, així com els assassinats, tortures, violacions, etc., però resulta que també es violen o no es respecten els drets humans, molt sovint, en països suposadament desenvolupats, amb governs democràtics, que justament s’haurien de distingir de les dictadures pel seu respecte escrupulós dels drets humans.

I vull referir-me a Guantánamo com a exemple del que el país més poderós del món, els EEUU, que se les dóna de ser el més democràtic, és capaç de fer. Una violació sistemàtica dels drets humans. Centenars de persones detingudes sense càrrecs, sense acusacions, sense comunicació, sense un judici, sense una defensa.

Persones detingudes, empresonades, torturades cruelment, vexades, humiliades pel país més “democràtic” del món, amb la complicitat de la resta de governs mundials, inclosos els europeus, tant de dretes com suposadament d’esquerres.

Un altre dia parlaré més de Guantánamo i dels vols de la Cia, ja que és una vergonya intolerable.

Però avui, vull pensar en coses més generals. Nens obligats a treballar com esclaus, dones obligades a prostituir-se, guerres i conflictes armats, assassinats, tortures, autèntic esclavatge i tràfic de persones. Persones morint de set, de gana, de malalties de molt fàcil curació. Persones vivint en la misèria, al nostre costat, envoltats de riquesa.

Any 2008. On són els Drets Humans? NO HI HA DRET.


1 comentari:

Anònim ha dit...

jo crec k els drets humans s'haurien de respectar, per alguna cosa hi són. el dret a viure feliços i creixer tan bé com podem, és un dret dl k tothom hauria de gaudir.