dimecres, 26 de novembre del 2008

MOSSOS D'ESQUADRA CONDEMNATS PER TORTURES I LESIONS


L’Audiència de Barcelona ha condemnat a sis anys i set mesos de presó a tres mossos d’esquadra per torturar i lesionar un ciutadà d’origen romanès, al confondre’l amb un delinqüent. Un altre “mosso” ha estat condemnat a dos anys i tres mesos de presó, i un altre, a una multa de 3.900 euros.

Els “mossos” van tenir una conducta cruel, brutal o salvatge, segons la sentència, i també van tractar de manera degradant a la seva companya, embarassada de dos mesos.

Els fets van passar el juliol de 2006, quan quatre mossos es van llençar sobre l’agredit, donant-li cops de puny i puntades per tot el cos, a més de trepitjar-li el cap al terra. Tot això, segons la sentència, ho van fer sense identificar-se.

Després van posar-lo al cotxe patrulla, i un d’ells va introduir-li una pistola a la boca, i van amenaçar de matar-lo, mentre el colpejaven i l’insultaven.

Un cop arribats a la Comissaria de Les Corts, van seguir amb la seva actuació, i el van fer despullar. Llavors, i mai abans, segons la sentència, li van llegir els seus drets i els motius de la seva detenció.

Allà va passar la nit, i el dia després el van alliberar, perquè s’havien equivocat de persona.

Segons l’article de “El País”, el Departament d’Interior de la Generalitat està estudiant les mesures jurídiques i professionals a adoptar, no ho ha decidit encara.

A mi em sembla molt greu el comportament que, segons la sentència, van tenir aquests mossos. És clar que no es pot jutjar un col·lectiu pel comportament d’uns quants, però a falta que surtin els judicis pendents per altres denúncies, de les que hem vist imatges per TV, crec que és convenient que no es justifiquin aquests tipus de comportaments, i que s’aparti dels cossos de seguretat qualsevol persona que no respecti la llei i els drets humans.

És clar que cal esperar el recurs que puguin presentar, i la resolució del recurs si es presenta, però crec que la condemna ha de servir com exemple. Els mossos també han de respectar la llei i els drets humans. Aquesta és la diferència principal entre les persones “normals” i els delinqüents.