dijous, 13 de novembre del 2008

ON SÓN ELS DINERS ?

(Foto: Reuters)

On han anat a parar les injeccions multimilionàries concedides pels governs als bancs?

És clar que no han anat a les empreses i encara menys a les famílies.

ING, “tu otro banco” registra pèrdues per primera vegada, segons l’agència Reuters:
“El grupo financiero holandés ING ha registrado por primera vez pérdidas trimestrales después de que los altibajos en los mercados, las pérdidas de otros bancos y las provisiones hipotecarias se comieran sus ganancias. ING había previsto que tendría pérdidas en octubre antes de acordar una inyección de capital estatal de 10.000 millones de euros por parte del Gobierno holandés.”

Estem veient i llegint cada dia les notícies: SEAT, Nissan i altres empreses més petites i menys conegudes presenten expedients, tanquen o acomiaden directament tots o part dels seus treballadors.

L’OCDE (Organització per la Cooperació i el Desenvolupamnet Econòmic) diu que el PIB (Producte Interior Brut) dels seus 30 països afiliats podria baixar 0’3 % l’any 2009. La producció es reduirà 0’9 % als EEUU, 0’1 % al Japó i 0’5 a la zona euro.

EEUU, Japó i Europa són en recessió per primera vegada des de la crisi de 1974-75.
El mes de Juny d’aquest any, l’OCDE va preveure un creixement de l’1’7 % pels seus membres, i deia que el pitjor de la crisi financera podia haver passat.

En canvi, lluny d’això, la situació econòmica a tot el món s’ha deteriorat considerablement per la crisi bancària, que s’ha extès ràpidament a l’economia mundial, i després a la construcció, la locomoció, al consum en general i que tot plegat es tradueix en pèrdua d’ocupació.

Els senyors i les senyores de l’OCDE no han encertat. Ells i molts altres responsables econòmics i polítics no encerten. El pitjor no ha passat. El pitjor està començant.

Som en males mans i a més alguns ens volen enganyar, o potser en saben molt menys del que caldria. Ah, i potser els diners que s’han donat als bancs acabin a les seves males mans.