diumenge, 30 de novembre del 2008

LA BAIXADA DE L'INFLACIÓ

La Mariona ha llegit que és “una bona notícia” que l’inflació hagi baixat, situant-se aquest mes en el 2’4 %, però em pregunta la meva opinió, perquè ella dubta si és una bona notícia o no.

Coincidim en que l’inflació ha baixat segurament perquè ha baixat el preu del petroli i tot plegat és perquè baixa el consum.

I la baixada del consum no és bona, perquè comporta pèrdua de llocs de treball.

Una cosa seria que tots decidissim consumir menys perquè l’important no és tenir moltes coses. Que decidissim viure més austerament, i repartir molt millor la riquesa del món.

Però no és aquest el cas. El consum es redueix perquè la nostra economia, en general, comença a anar molt malament, disposem de menys diners, i sembla que en disposarem de menys encara.

És cert que fa quatre mesos que baixa l’inflació. El juliol era el 5’3 % i ara és el 2’4 %. Però aquesta és l’inflació “oficial”, perquè quan anem a comprar sembla que això de la baixada no és veritat, excepte en el cas de la gasolina i el gasoil, que si que han baixat.

Però l’engany és que l’inflació es calcula d’una manera que no és real, que es pot manipular. Que es poden treure els productes que pugen més, i posar-ne altres que no pugen. Aquest és un dels secrets. Per això quan anem al mercat o al super no ens creiem que l’inflació hagi baixat.

Els productes i serveis acceptables, d'una certa qualitat, són a preus exagerats, i en general, només els productes i serveis d'una qualitat dubtosa o dolenta ofereixen bons preus. És clar que parlo en general, i sempre hi ha excepcions.

Però si acceptem les dades dels Governs, és positiu que l’inflació baixi, o no pugi gaire, que ho fagi moderadament. El problema gros, la mala notícia és que el motiu és el descens del consum, per la pèrdua de llocs de treball i les males perspectivas econòmiques.